نکاتی که بعد از عمل بینی باید رعایت کنیم

نکاتی که بعد از عمل بینی باید رعایت کنیم


مراقبت های بعد از عمل بینی


به طور کلی، جراحی بینی یا رینوپلاستی، یک جراحی زیبایی و درمانی است که اجرای آن برای افراد دارای مشکلات تنفسی یا استخوانی در بینی، الزام می باشد. اما بسیاری از افراد ترجیح می دهند که جهت زیباتر شدن فرم بینی خود و تاثیرگذاری در جذابیت چهره، اقدام به عمل زیبایی بینی کنند. متقاضیان این عمل با هر هدفی که دارند، باید در کنار آگاهی از اقدامات قبل از عمل بینی، توجه ویژه ای به مراقبت بعد از جراحی بینی داشته باشند. 


بسیاری از پزشکان جراح، اهمیت مراقبت های بعد از عمل رینوپلاستی را در نتیجه جراحی موثر می دانند. به عبارتی رعایت نکات مهم بعد از عمل، می تواند تاثیر چشمگیری در فرم بینی و کاهش مشکلات بعد از آن داشته باشند. این امر برای افرادی که جهت مشکلات تنفسی و استخوانی، اقدام به عمل می کنند، مهم تر می باشد. مراقبت بعد عمل بینی استخوانی، راحت تر از بینی گوشتی است اما بیمار موظف است برای زیبایی بیشتر بینی خود، به دستورالعمل های زیر پایبند باشد.


حفظ موقعیت مناسب سر 


بلافاصله بعد از عمل جراحی و به هوش آمدن، فرد باید توجه ویژه ای به موقعیت سر خود در هنگام استراحت و خواب داشته باشد. زاویه سر باید نسبت به وضعیت بدن در حالت درازکش 30 تا 45 درجه باشد تا از فشار زیاد به بینی و تجمع خون در این ناحیه جلوگیری شود و از التهاب آن کاسته گردد. برای این کار می توانید چند بالش را در زیر سر خود قرار دهید. رعایت این امر تا هفت روز بعد از جراحی بینی، ضروری است. 


طبق توصیه پزشکان، اجرای این دستورالعمل برای بینی های گوشتی 3 ماه و برای بینی های استخوانی 2 ماه ضرورت دارد. البته خوابیدن به پهلو باید توسط پزشک با توجه به شرایط بینی بیمار تجویز شود. در هنگام نشستن نیز سر باید رو به بالا باشد تا از تجمع خون در آن جلوگیری شده و فرم بینی، افتاده نشود. 


استفاده از کمپرس سرد 


جهت جلوگیری از خونریزی  بینی و کبودی بافت های اطراف بینی مخصوصا زیر چشم، لازم است که بعد از جراحی به مدت 48 ساعت، هر بیست دقیقه یکبار کمپرس سرد روی بینی و چشم ها قرار بگیرد. دقت کنید که کمپرس سرد، نباید مستقیم روی بینی قرار بگیرد و گذاشتن آن روی گونه و چشم ها در صورتی که دور یک حوله پیچیده شده است، کافی می باشد. 


استفاده از کمپرس سرد 


خشک نگه داشتن بینی 


قبل از برداشت اسپلینت و تامپون، بینی به هیچ عنوان نباید مرطوب شود. خشک نگه داشتن آن برای عدم عفونت و راحتی خارج کردن آن یک امر ضروری است. به همین سبب شستشوی صورت و حمام کردن، توصیه نمی شود. 


شستشوی اصولی بینی 


بعد از خارج سازی تامپون، باید شستشوی بینی به صورت اصولی انجام شود. این کار برای جلوگیری از خشکی بیش از حد فضای داخل بینی و خونریزی ناشی از آن ضروری است. برای مرطوب کردن داخل بینی، می توان از اسپری سالین استفاده کرد. سرم نمکی نرمال سالین نیز با استفاده از یک سرنگ برای شستشوی داخل بینی استفاده می گردد که نحوه شستشوی اصولی آن توسط پزشک آموزش داده می شود. 


مصرف داروهای تجویزی 


داروهایی تجویزی پزشک که شامل آنتی بیوتیک، مسکن و... هستند باید در سر ساعت و زمان تعیین شده مصرف گردند تا از ایجاد درد، عفونت و التهاب بینی جلوگیری شود. مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین، ویتامین ای، قرص زنجبیل و... قبل و بعد از عمل بینی به مدت دو ماه ممنوع می باشد. 


مراقبت از زخم بینی 


زخم بینی نیز برای بهبود سریع تر، نیاز به مراقبت اصولی دارد. استفاده از وازلین یا کرم های تجویز شده پزشک برای زخم بینی، از الزامات است. توجه کنید که ممکن است خونریزی و یا خونابه از محل زخم یا فضای داخل بینی خارج شود که نگران کننده نیست و می توان با یک پنبه، آن را تمیز کرد. 


تغذیه مناسب 


تغذیه در دوران نقاهت بعد از عمل بینی، اهمیت فوق العاده ای دارد. با داشتن یک روتین غذایی مناسب می توان از التهابات بیشتر بینی و زیر چشم جلوگیری کرد و مانع از خونریزی های احتمالی شد. از سویی دیگر تقویت بیمار بعد از جراحی بینی، یک کار ضروری است که بخش بزرگی از آن با داشتن تغذیه درست و اصولی انجام می گیرد. 


باید در روزهای اولیه بعد از عمل، از غذاهای آبکی و گرم مانند سوپ (مخصوصا سوپ ماهیچه)، پوره و آب کله پاچه استفاده شود این کار ضمن گرم و مرطوب نگه داشتن سر و گلو، می تواند امکان مصرف راحت تر غذا را برای بیمار به وجود آورد. چون تنفس با تامپون در روزهای اولیه بعد از عمل، امکان پذیر نیست و این امر مشکل جدی در هنگام غذا خوردن ایجاد می کند. 


استفاده از غذاهای تند، شور و پر از ادویه ممنوع می باشد، چون این غذاها می تواند با تحریک حس بویایی و همچنین ایجاد حرارت زیاد در سر و گلو، سبب ایجاد عطسه شود و خونریزی و التهاب را بیشتر کند. مصرف میوه و سبزیجات (میکس شده و یا آبمیوه) در این ایام برای بهره مندی از ویتامین C، K و... الزام می باشد. 


چسب زدن اصولی 


بعد از باز کردن گچ و تامپون، لازم است که بینی به صورت اصولی، مطابق با آموزش پزشک، چسب زده شود. این کار اهمیت زیادی در فرم ظاهری و عدم پایین آمدن نوک بینی دارد. بیمار موظف است در طول روز (به غیر از دو ساعت) بینی خود را به صورت اصولی چسب برند. 


چسب زدن اصولی 


نکات ممنوعه بعد از عمل جراحی بینی


با آگاهی از دستورالعمل های بعد از عمل بینی، لازم است اقداماتی که در این دوران توسط پزشکان ممنوع اعلام می شوند را نیز بدانید و با انجام ندادن آن، موفقیت عمل رینوپلاستی را بالاتر ببرید و دوران نقاهت را کوتاه تر کنید. 


برای دیدن نمونه عمل های بینی کلیک کنید


عدم خندیدن و حرف زدن زیاد 


خندیدن بعد از عمل بینی به خصوص زمانی که بینی در گچ می باشد و دارای تامپون است، توسط پزشکان ممنوع اعلام شده است. این کار برای ایستایی بهتر فرم بینی بعد از عمل لازم الاجرا است، اما درنظر داشته باشید که حرف زدن زیاد نیز همانند خندیدن برای بینی بعد از جراحی، مشکل زا می باشد. 


اجتناب از عینک زدن 


بعد از جراحی بینی، استفاده از عینک آفتابی و طبی به مدت چهار تا شش ماه توصیه نمی شود. چون سنگینی عینک تاثیر سوئی روی استخوان بینی می گذارد و منجر به ایجاد فشار روی آن می شود. افراد عینکی می توانند از لنز برای بهبود بینایی خود استفاده کنند. 


اجتناب از قرارگیری در معرض نور خورشید 


تایش نور خورشید می تواند باعث تغییر رنگ پوست شده و در اثر حرارت، التهاب بافت بینی را بیشتر کند. به همین دلیل توصیه می شود تا حد امکان از قرارگیری در مقابل نور خورشید پرهیز گردد و در صورت نیاز، از کرم ضد آفتاب مناسب استفاده شود. 


پرهیز از مصرف الکل و دخانیات 


در بین ممنوعات بعد از رینوپلاستی، الکل و دخانیات به عنوان خط قرمز شناخته می شوند. استفاده از الکل و دخانیات می توانند باعث افزایش فشار سلول های داخلی بینی شده و خونریزی و التهاب را بیشتر کنند. توصیه می شود تا حداقل یک ماه بعد از جراحی، از مصرف آن ها پرهیز شود. 


پرهیز از مصرف الکل و دخانیات 


پرهیز از فعالیت های فیزیکی 


انجام فعالیت های ورزشی سبک و سنگین تا حدود دو تا سه هفته بعد از عمل بینی توصیه نمی شود. لذا بالا و پایین رفتن از پله، برداشتن شی سنگین، زور زدن و... نیز در این زمینه قرار می گیرد. اما ورزش های سنگین بعد از، چهار تا شش ماه بعد عمل نیز باید پرهیز گردد تا بافت داخلی بینی از اثر افزایش فشار جریان خون آسیب نبیند و خونریزی و التهاب را در پی نداشته باشد. 


سخن نهایی 


بایدها و نبایدهای بعد از عمل بینی، یکی از نکات مهمی است که باید توسط دکتر جراح به اطلاع بیمار برسد. رعایت نکات توصیه شده بعد از جراحی بینی، می تواند از تغییر نامناسب فرم بینی بعد از عمل جلوگیری کند و از میزان مشکلات بعد از جراحی بکاهد. دکتر موسوی به عنوان برترین متخصص عمل بینی در قم، با ارائه خدمات جراحی بینی گوشتی و استخوانی در حیطه درمانی و زیبایی، در این مقاله کامل ترین مراقبت های بعد عمل جراحی بینی را ارائه نمودند. 


مقالات مرتبط


تماس بگیرید

ارائه بهترین خدمات پزشکی برای شما!